banner
News

Kuarza vs Granit vs Marmar, yang countertops dapur lebih baik? 2019-10-10

Apabila anda memutuskan untuk menghias atau menghias semula dapur anda, memilih bahan untuk countertop boleh menjadi langkah yang sukar. Anda mungkin teragak-agak untuk memilih slab granit, marmar atau kuarza, dan anda mungkin bimbang tentang anggaran. Di sini akan memberikan anda beberapa perkara untuk mempertimbangkan ketiga-tiga bahan ini. Mereka semua mempunyai kelebihan dan kelemahan mereka sendiri. Semoga dapat membantu anda membuat keputusan.
 

Kuarza adalah sejenis batu kejuruteraan yang stabil dalam kedua-dua sifat fizikal dan sifat kimia. Ia terdiri daripada lebih daripada 90% kuarza semula jadi, dan baki kandungan mengandungi pengikat dan pigmen. Papak kuarza mempunyai rupa yang berwarna-warni, dan warna marmar kelihatan siri corak telah menjadi popular dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Rintangan noda, rintangan lelasan, tidak toksik dan bebas radiasi membawa kelebihan yang besar dalam pasaran. Selain itu, harga yang sesuai meluaskan pasaran countertop untuknya dengan pengeluar countertop kuarza. Tetapi, bahan mentah menentukan ia tidak boleh mempunyai penampilan yang kompleks dan pelbagai. Kekerasan batu kuarza mencapai 7 HM, secara ringkas, countertops dapur kuarsa lebih sukar daripada granit. Oleh itu rintangan lelasannya lebih tinggi. Walau bagaimanapun, dalam jahitan, terdapat jurang dan teknologi pengeluaran semasa tidak dapat menghapus kecacatan ini. Tetapi ia perlu diketahui bahawa beberapa countertop dapur kuarza mempunyai pemprosesan yang teliti, jurang tidak dapat dijumpai jika anda tidak menyemak dengan teliti.

 

Granit sebagai batu igneus intrusif felsik dengan sekurang-kurangnya 20% kuarza dan sehingga 65% feldspar alkali mengikut jumlah. Ia adalah batu keras dan batu besar untuk mengukir. Ciri-ciri kimia granit adalah stabil, tidak mudah luluhawa, ia dapat mengekalkan hakisan gas asid, alkali dan menghakis. Produknya boleh digunakan di luar, berdiri matahari dan hujan dan masih mengekalkannya. Hayat perkhidmatan produk granit sehingga 200 tahun.Bandingkan dengan papak kuarza, untuk countertop granit, pekali pengembangan haba adalah kecil, tidak mudah ubah bentuk. Ia mempunyai ketegaran yang baik, pekali redaman dalaman yang besar dan kejutan yang baik. Granit rapuh, apabila ia rosak hanya kehilangan separa, tetapi tidak menjejaskan kelurusan keseluruhannya. Beberapa countertop granit mempunyai ukiran indah yang sangat baik.

 

Marmar adalah batu metamorf, yang terdiri daripada mineral karbonat yang diubahsuai semula, seperti kalsit dan dolomit. Countertop marmar mempunyai rupa yang popular, coraknya menarik minat orang ramai. Tetapi di pasaran, berbanding dengan papak kuarza, marmar umumnya mempunyai beberapa kekotoran dan liang, menyebabkan marmar terbaik tanpa kekotoran dan liang yang mahal dan kurang orang mampu membelinya. Sebuah meja marmar yang besar boleh berfungsi lima puluh hingga lapan tahun, menyebabkan ia mempunyai daya tahan yang baik, tidak mudah untuk penuaan. Sekiranya anda mempunyai anggaran yang mencukupi, anda boleh mempertimbangkan yang tanpa kekotoran dan liang. Tetapi jika anggaran tidak mencukupi, pembersihan meja marmar mungkin akan menimbulkan masalah kepada anda, kerana granit yang rendah dengan liang akan terkumpul noda. Jika anda tidak mengambil cara yang betul untuk membersihkannya, warna asal akan diubah dan ia tidak akan menjadi yang anda suka lagi. Perbezaan besar dalam memproses countertop marmar. Anda harus berhati-hati dalam memilih jika anda ingin membeli satu.

Itu semua di atas kebaikan dan keburukan kuarza vs granit vs marmar, jadi mana jenis countertop dapur adalah pilihan utama anda dan jika ada permintaan papak quartz borong,
 

  • next:NO

Copyright © 2019-2020 TOP QUARTZ SPECIALIST SDN. BHD.
Pakar Quartz Atas adalah pengedar batu dan pengilang batu profesional. Sebagai sebuah syarikat yang dihormati, yang dipercayai dengan pasukan yang berpengalaman, kami tidak hanya membekalkan papak kuarza, tetapi juga projek-projek yang berskala kecil, selalu memastikan penghantaran tepat waktu dengan kualiti premium.

Chat now

Live Chat

Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan atau cadangan, sila tinggalkan mesej dan kami akan kembali kepada anda secepat mungkin!

home

Tentang Kita

Hubungi Kami

Produk

top